FN prestáva prijímať pacientov na plánované operácie, hrozí kolaps

22.11.2011 Trenčín

Trenčín 22. novembra (TASR) – V trenčianskej Fakultnej nemocnici (FN) prestanú od stredy 23. novembra prijímať pacientov na plánované zákroky a prijímať budú len akútne prípady. Tento stav však podľa námestníčky riaditeľa FN v Trenčíne Terézie Drobnej môže trvať len niekoľko dní, potom hrozí kolaps zdravotníctva.

\"Do konca mesiaca budú musieť oddelenia poprepúšťať pacientov, ktorých bude možné prepustiť, aby nezostali plné oddelenia. Úplne zatvorená bude gynekologicko-pôrodnícka klinika, novorodenecké, detské, ušno-nosno-krčné oddelenie, neurologické, pľúcne a rehabilitačné oddelenie,\" povedala Drobná s tým, že ostatné oddelenia budú zabezpečovať len akútnu zdravotnícku starostlivosť.

Ako dodala, v chirurgickom pavilóne zostali na každom oddelení nejakí lekári. Všetky chirurgické odbory sa podľa nej spoja, aby vytvorili operačný tím, ktorý bude zabezpečovať akútnu zdravotnícku starostlivosť – či už traumatologické alebo bežné operačné zákroky. \"Najmenšie obmedzenie bude mať očné oddelenie, to bude fungovať v relatívne normálnom režime, i keď niektorá očná ambulancia môže byť zatvorená,\" ozrejmila Drobná.

Ženy z Trenčína tak budú podľa Drobnej chodiť rodiť do Piešťan, Bánoviec a Ilavy, akútni pacienti s koronárnymi príhodami, kardiaci s infarktmi budú prevážaní do Fakultnej nemocnice v Nitre, interných pacientov vyžadujúcich jednotku intenzívnej starostlivosti zoberú podľa nej aj do Nového Mesta nad Váhom a Ilavy. Detských pacientov, pokiaľ budú vyžadovať hospitalizáciu, prijmú do nemocníc v Bojniciach a v Považskej Bystrici, časť neurologických pacientov zvládnu v Trenčíne, časť budú posielať do Nitry.

\"Ak sa situácia nezmení, zdravotníctvu hrozí kolaps. To sa dá vydržať chvíľu, neviem v tomto momente povedať koľko – jeden, dva, tri, štyri dni, týždeň. Ale určite tí zdravotníci, ktorí zostávajú, nemôžu zabezpečiť plnohodnotnú zdravotnícku starostlivosť. Tí ľudia čo tu zostanú, tu budú 24 hodín denne, dlhšie ako týždeň to nevydržia,\" zdôraznila Drobná.
 

Vyberte región